Visste du att….

HÄR KAN DU HITTA DIVERSE INLÄGG PÅ VAD SOM HÄNT UTE I HÄSTVÄRLDEN OCH ÄVEN HITTA DOKUMENT SOM DU BEHÖVER. VILL DU HA NÅGOT INLAGT, KONTAKTA HEMSIDA@HASTKORARE.SE

Körträff i Skaraborg november och december 2022

Rapport från Skaraborgsdistriktet:

I november bjöd Johanna Christiansson i Älgarås in Skaraborgs hästkörare till en träff att träna lunning med olika redskap.

 5 nordsvenskar, 2 russ och en ardenner med sina kuskar nappade på detta. Vädret bjöd på årets kallaste nordanvind, men efter lite arbete, en mysig brasa, körv med roliga berättelser och utbyte av erfarenheter var alla varma och glada.

På bild  Lasse Hellsten med sina russ Lojstaphan och Lojstarzan.

Foto Karin Sunnergren och Nellie.

Den 17/12 hölls träffen utanför Götene hos PerAnders Sekund. Mitt i julstöket var vi några tappra själar som möttes upp. Vid ankomst blev vi bjudna på glögg innan vi gjorde iordning hästarna. PerAnders körde två gotlandsrusshingstar födda -20, Willmaj och Imse (med den vita kotan). De fick turas om med förberedande träning bland nya hästar inför vårens hingstvisningar. Medhjälpare var Liselotte Erixon, tillika ägare till Imse. Med på träffen var också ungdomarna Nellie Sunnergren och Saga Söderlund. Nellie hade med sin islandshäst Glóra som fick testa att dra en kälke och Saga var kusk till nordsvensken Dunille (ägare: Anna Tollmar). Vi avslutade med fika och trevliga samtal tillsammans med en nybliven medlem, Marianne, som också fick prova på att vara kusk till Glóra.

Hans Sidbäck

Hans Sidbäck, en legend inom körning och hästkunskap. Han håller nu på att delvis avveckla sin verksamhet. För att visa Sveriges Hästkörares uppskattning för allt han gjort för föreningen som initiativtagare och ordförande under många år överlämnade vår nuvarande ordförande Tom Meurling en gåva i form av unika vinglas. I samband med detta berättade Hans om hans liv som kusk och hans syn på hästkörning. Intervjun kan du lyssna på via bifogad länk.

https://soundcloud.com/user-670995749/meurling-och-sidback

Sveriges Hästkörare har en egen Facebook grupp som heter Sveriges Hästkörare riks. Där kan man skicka in frågor och tips och få svar av experter.

Två bra kortfilmer som beskriver fördelarna med att använda häst i skogen.

Den ena är nyproducerad från skogsstyrelsen och inriktad på naturvård. Den andra handlar om häst i storskaligt skogsbruk

https://www.youtube.com/watch?v=0oquqNnJdBw

https://www.youtube.com/watch?v=ob5_I8crpJg

ÅRETS HÄSTKÖRARE FÖR 2024. VEM ÄR DET ?

Det är dags att utse ”Årets hästkörare” för 2024, kolla kriterierna nedan och maila ditt förslag till Tom.

Kriterier är följande:

1.Medlemmar får nominera medlemmar, Styrelsen väljer ut en av de nominerade direkt efter årsmötet.

2. Personer ur sittande styrelse får ej nomineras.

3. För att bli årets Hästkörare är man:

a.Duktig Inspiratör, ambassadör och marknadsförare av körhästar.

b. Lång och trogen tjänst, såväl som uppstickare

c. Synliggör hästkörning

d. Nytänkande

e. Visar en god entreprenörsanda.

f. Betydande insatser

Tidigare Hästkörare

2014 Lars-Olov Lundgren, tilldelad i Tenhult 2014

2015 Tur och Ton tilldelad i Perstorp 2015

2016 Roland Wirenborg, tilldelad i Hälsingland 2016

2017 Lars-Åke Johansson, tilldelades i Högbo 2018

2018 Lena Casselbrandt, tilldelades i Högbo 2018

2019 Sigvard Gustavsson, tilldelades i Wången 2019

2020 Elin och Jonas Nordlund, tilldelades via post 2020

2021 Torbjörn och Lena Larsson, tilldelades i Enköping 2021

2022 Anders ”Ante” Svensson via telefon från Lille Edet 2022

2023 Jonas Lindh. Tilldelades på plats i Hornberg i vid seminariet 2023

Tänk till och skicka ett förslag till Tom Meurling eller en lapp i lådan.

PREVENT

Gör din egenkontroll av din verksamhet. Gå in på http://www.prevent.se och gör din egen analys av din verksamhet. Ger inget certifikat, men kan ändå användas i din marknadsföring, men framförallt får du kontroll av din verksamhet för din egen skull.

ÄVEN DANDERYD SATSAR PÅ HÄSTENTREPRENÖRER. En stor upphandling precis som Upplands Väsby sker i Danderyd kommun där hästen står i centrum. Se bifogad länk. https://www.opic.com/upphandling/ramavtal-slatter-och-gallringskotsel-(danderyds-kommun-djursholm)-aid742cd86a69ee55db17cc2ecd1daa0d99/?p=14

UPPLANDS VÄSBY:s kommun har för avsikt att upphandla diverse tjänster som ska utföras av arbetshästar. Historiskt har det handlat om ganska låga belopp, men denna upphandling handlar det om betydligt större belopp. Upphandlingen kommer att annonseras publikt och är tillgängligt för alla. En förstahandsannons är redan publicerad. I annonsen framgår vilka tjänster som efterfrågas. Kolla mer på länken http://www.kommersannons.se/eLite/Default.aspx

Leverantörer/medlemmar som inte har ett konto registrerat ombeds att registrera sig på plattformen för att ta del av annonsen och informationen samt i ett senare skede även upphandlingsdokument med bilagor. Det är gratis för leverantörer att registrera sig.

LRF har startad en facebook grupp som heter ”Vi är LRF Hästföretagare”. Är man medlem i LRF kan man där bygga nätverk och utbyta erfarenheter. Du kan även få direktkontakt med representanter för LRF Häst.

KARBIDLYKTA

Det finns en karbidvariant av vagnslykta. Har aldrig sett något liknande. Någon som vet mer om denna skapelse kontakta Lasse Hellsten. 070-2577499

Vagnslykta karbidVagnslykta karbid 2

 

LEVERANTÖRER

Många av leverantörerna som vi anlitar för vår utrustning, både för häst och redskap, finns representerade som samarbetspartner med länkar till deras hemsidor under rubriken länkar/samarbetspartner. Gå inte där och kanske hitta en kontakt för just den saken du söker.

OMNIBUS

Det finns en omnibus som körs på entreprenad vid olika tillställningar. Ett evenemang var  vid en kusinträff den 10 maj 2017, där kusinerna guidades av Lasse Hellsten genom Töreboda i ca 1,5 timmar. På lördagen efter fick den tjänstgöra i Hjo där den var inhyrd av ett företag. Den även tidigare har varit synlig vid Bondens marknad i Hjo för besökare den 17 september 2016 och vid en guidad tur i Hova för ett företag den 18 september där Charlie Blomqvist körde sin nytillverkade danska omnibuss förspänd med tre Belgare i bredd. En häftig syn. Bussen tar ca 32 passagerare. Se bilder som är från när Charlie körde på riddarveckan i Hova i augusti 2016 samt från kusinträffen maj 2017.

Charlie nöjd i HovaCharlie med omnibuss o tre Ardenner HovaCharlie åker med sin Omnibus Hova

STENVAGN

Det fanns speciella vagnar för att lasta sten och köra ut från åkern till att kanske bygga en stenmur. En häftig konstruktion som jag nu vet hur den fungerar. Bakaxeln togs bort och stenatrna baxades upp på flaket. Därefter hakades bakaxeln i flaket och man vinschade/vevade upp axeln med kättingar så att flaket kom ovanför marken. Vagnen står på Älgarås vagnmuseum i närheten av Hova. Se även bifogad bild. Kontakta Lasse Hellsten 070-2577499 om ni vill ta en titt

P1020674P1020675