Körträff Skaraborg 2023-09-23 i Hangelösa

Återigen en fin träff med trevliga människor och duktiga hästar. Temat var brukskörning och Lena Hinders hade gjort en bana med alla möjliga hinder och utmaningar. Se bifogad länk. Snart är det dags igen. Håll ögonen öppna på facebooksidan. Körträff i Skaraborgsdistriktet 23-09-23 Hangelösa

Slåtterdag Skaraborgs distriktet

I början på augusti 2023 var några av Sveriges hästkörare i Granvik strax norr om Karlsborg och slog deras äng, som flera år tidigare.
Nytt för i år var Lasses lite förkortade släpräfsa till russ. Ungstoet Fiona, irish cob var också med och miljötränade med de stora grabbarna nordsvensken Frej och ardennern Ture. Regnet öste ner i stort sett hela dagen och byalaget beslöt att strunta i hässjningen i år. Det blev ändå en mkt trevlig dag som avslutades med bad för en tapper och lycklig medhjälpare.
Jenny De Carvalho

Dogcart story

En dråplig historia om att köra en Dogcart. Mycket kan hända på en sådan färd. Texten är på engelska och bilderna tecknade, men rolig ändå och kanske ni känner igen er och det lockar fram ett skratt.

Dogcart story scannad

Lantbruksträff Skaraborg i Vettlösa april 2023

Mitt i april sågs vi hos Svante Lindqvist i Vättlösa utanför Götene. Han har i många år odlat ekologiska grönsaker med hjälp av hästar. Vi var hela nio ekipage som provade eller tittade på plöjning, harvning, gödselspridare eller enbart tömkörning och miljöträning. En lunnbänk fanns också iordningställd för träning och beskådan. En hel del fotfolk dök också upp för att titta på allt. Ovant och spännande för både hästar och folk var gårdens lama och alpacka.

 

Foto 3: Svantes ardennrar Dimmson (brun) och Loke med Olga på plogen. (Foto J de Carvalho)

Foto 4: Olgas nordsvensk Dunille med Karin i töm och Mimmi bredvid. På samma bild nsv Juni med sin ägare Per Madestam och Victoria Jönsson. (Foto Lotta Pettersson)

Foto 5: Laman Leo med kusk Louise Falsen och Olga framför. (Foto L. Pettersson)

Mvh Jenny de Carvalho

BRUKSHÄSTDAG I JÄLA DEN 3 SEPTEMBER 2022

Blev en fin dag i strålande sol med många hästar, redskap och människor. Även ett lagom antal utställare med många intressanta objekt. Förra årets hästkörare Torbjörn och Lena visade flera redskap efter häst. Även Per Madestam var där och visade sin slåttermaskin bakom sina hästar. Paul Schmidt från Luxemburg och representant för FECTU visade tillsammans med en medhjälpare en modern och intressant gräsklippare för enbett, Själv representerade jag FSHK, Vagnhistoriska sällskapet och mitt eget vagnmuseum i Älgarås med en Tidaholmskärra och kataloger, böcker och medlemstidningar. Mycket snack blev det också, men det är ju det som är en stor del av en sådan här dag. Tack Torbjörn o Lena för den fina dagen och vi kör väl nästa år igen.

Lasse Hellsten

Reportage seminarie i Lilla Edet 13-15 maj 2022. Text Siri Berg

Seminarium2022 reportage Siri

En artikel om en slädfärd i samband med Vasa loppet av Lars Thunberg.

nr1-2022_jubileumsvasan (1)

Rättelse av MH Nr 1 2022

I nummer 1 av MH 2022 blev det fel med vissa bilder vid länkningen av bilder i överföringen till tryckeriet. Läs Jonas Nordlunds fina artikel om entreprenadskörning i hyggesfritt skogsbruk här.

nr1-2022_hyggesfrittskogsbruk jonas artikel

SEMINARIET I ENKÖPING 2021

Texten är skriven av några kuskelever. Se länk.  seminarium 2021

Fler bilder från seminariet i Enköping 2021

Schaff mat Päerd, redskapsförening

Hade besök igår 30 oktober 2018 av Paul Schmit från Luxenburg. Han ville titta på mitt museum med alla vagnar, slädar och redskap i Älgarås. Han hade varit och besökt bl.a BRUNTE och passade på att besöka andra som sysslade med någon form av hästdragna redskap. Han representerar en liten förening som heter Schaff mat Päerd. De sysslar bl.a med att ta fram mindre och lättare redskap för häst, främst enbett. De samarbetar med olika leverantörer b.a i Sverige, tex Tobias Hellman och Österby smedja. Föreningen inte bara tar fram dessa redskap utan testar dem praktiskt efter häst där olika värden som dragkraft etc presenteras. De har en bra hemsida där alla redskap kan ses med testresultat och kontaktinformation. adressen är: http://www.schaffmatpaerd.com

De finns även fina broschyrer som kan beställas från föreningen. I MH nr 18 från 2015 finns en artikel av Per Madestam om denna förening. Även i tidningarna Nordsvenska Hästen nr 3 2015 och nr 3 2016 finns skrivet om föreningen. Där är det Christel Carlsson som är författaren.

Kolla på deras hemsida, klart intressanta uppfinningar som kanske kan nyttjas i vår verksamhet.

Lasse Hellsten

HÄSTKÖRARSEMINARIE I HÖGBO 6-8 april 2018. En succé med drygt 70 deltagare varav 12 från Europa (FECTU) och 5 från kuskutbildningen. Tack Jonas och Maria för ert engagemang och allt nedlagt arbete. Tackar även alla andra som dragit sitt strå till stacken. Ett fullbelagt vandrarhem med mackor och kaffe mötte på fredag eftermiddag. Mycket snack och minnen och en välkomsthälsning av Tom Meurling i källaren.

Lördagen började med en fin frukost och samling i hotellets stora hörsal där Högbo:s VD Arne Anderstedt berätta en otrolig historia om bruket och vad det står idag med alla projekt. Mycket lärorikt och en influens för många. Sedan var det förflyttning till stallet där olika redskap, slädar och vagnar förvisades. Även en vagnstur i området med Jonas som kusk erbjöds. Utomhuskaffe och lunch med kolbullar smakade gott och värmde i snålblåsten. Kl 1430 var det dags för årsmötet med ca 50 deltagare och många viktiga beslut. Protokollet kommer att läggas ut när det är justerat o godkänt. Efter mötet tog veterinär  Anna Scherdin vid och höll en mycket intressant föreläsning om hästens tänder. Gav mycket att tänka på för att hästen ska må bra. Kan tilläggas att Anna även är elev i kuskutbildningen.  Kl 1830 skulle det vara middag, men några av FECTU:s medlemmar passade på att informera om några projekt från Europa med filmer och bilder så middagen blev förskjuten. Det finns mycket att göra för våra djur ska må bra och trivas. Något försenat blev det i alla fall en härligt god middag i Eventlokalen med sång och musik och mycket snack. Även utdelning av året hästkörare för både 2017 och 2018 delades ut. Lars-Åke Johansson för 2017 och Lena Casselbrant för 2018. Många erfarenheter och tips bytte ägare under kvällen.

På söndag morgon kl 0900 visade Lars-Åke olika anspänningar och vad man bör tänka på för att en häst inte ska få skavsår och för att den ska kunna dra max utan att bli för trött. Alltid intressant att höra och reflektera till hur man har det själv. Kokkaffe och enorma chokladbollar förgyllde stämningen och stämman började gå mot sitt slut. En sopplunch med bröd serverades i Gruvstugan och sedan var det många adjö och lastning för en del. Bilägger lite bilder med händelser som ni säkert känner igen. Vid pennan Lasse H

BRÖLLOPSMÄSSA I KNISTAD 10 FEBRUARI 2018

Bröllopsmässa i Knistad utanför Skövde 10 februari 2018. Mycket folk fick information om att vi som ett av många uppdrag kan köra bröllop. En del fick även prova på att leka brudpar då två ekipage i form av Peter Gerborn med sina hingstar Albertino och Elstad Blesen och Markus Wemer med sina Fjordingar Colombia och Casino körde omkring på området framför var sin Viktoria. Sveriges hästkörare genom Per Madestam och Lasse Hellsten delade ut Moderna Hästkrafter och foldrar och visade bilder på olika bröllopsekipage samt marknadsförde vårt entreprenörsregister genom att visa en utskrift. En trevlig dag med mycket diskussion och intresserade människor som förhoppningsvis blir lyckligt gifta genom att åka häst och vagn.

Här kommer att visas olika reportage från evenemang. Skicka gärna in något du vill rapportera om med bild o text till hemsida@hastkorare.se.

LRF SKOGSDAG I BREVIK 1 APRIL

Den 1 april var det skogsdag i Brevik i Karlsborgs kommun. Lrf var arrangör och vår förening var givetvis närvarande. Per Madestam körde griplastare med sin par och Johan sågade ner en stor tall för hand (tyst fällning). Undertecknad delade ut tidningar och foldrar. Samverkade med Vagnhistoriska sällskapet med tidningar och information. En härlig dag med kolbullar, sol och mycket folk.

Adventstur på Djurgården

Vi möttes på Djurgården i Stockholm den andra advent för att köra en tur tillsammans. Fyra körekipage och ett ridande blev det, en härlig mix med olika typer av hästar. Vi körde längs med fina Djurgårdskanalen och ut på Gärdet. En bit fick det även bli längs med ett industriområde innan vi kunde komma in på de anlagda ridvägarna igen. Vi blev ett populärt inslag denna söndagsförmiddag, det var många som förevigade oss längs med vägen.

Mvh Sara Mattsson

unnamed (1)unnamed (2)unnamed

FNH DAGEN UTANFÖR HÖÖR

Vår eminenta kassör Sigvard Gustavsson gjorde en bejublad körning med fyrspann med sina två hingstar som förlöpare, Tak o Tum. Platsen var FNH:s hästdag utanför Höör i Skåne den 6 augusti. Tjusigt och stilrent, en bra PR för hästen, vagnen och kusken.P1020651

I

RÄDDA RÄDDNINGSGTJÄNSTEN

Tom Meurling har hjälpt räddningstjänsten med att köra ut använda slangar från skogen efter en skogsbrand. Detta kan kanske vara en ide att göra. Behovet finns då dessa slangar är mellan 38-76 mm grova och ca 25 m långa med tunga kopplingar. De kanske ska dras flera km ut från skogen. Det finns även annat materiel som ska både ut och in i skogen. Bärbara pumpar, grenrör, strålrör och spadar etc. Varför inte ta kontakt med er lokala räddningstjänst och erbjud denna tjänst. Ni kanske kan ingå som en resurs i larmorganisationen. Man kan använda en lunningsbåge eller bara ett sling runt slangarna och koppla till en svängel. Byt ut saxen bara. Se bilder hur Tom gjorde. Behovet finns och många brandmän skulle bli glada.

slang tom 6slang tom 4

AUKTION PÅ UTNÄSLÖT STRÖMSHOLM DEN 27 AUGUSTI

Vår tidigare ordförande Roland Virenborg skötte sig utmärkt som auktionsutropare på auktionen i Strömsholm, Utnäslöt den 27 augusti. Över 650 utrop och mycket folk. Många medlemmar och andra hästintresserat folk. Det blev en folkfest i många timmar och i strålande solsken. Vår ordförande Tom Meurling blev en Viktoria och en solhjulsräfsa rikare, Per Madestam köpte en harv och draglinor, Lasse Hellsten blev ve en Åstorpsgigg och en släde. Det mesta såldes och spreds över landet och ska nu förhoppningsvis köras med. Priserna på lädervaror var högt men på vagnar var det lågt. En del blev inte sålda pga för låga bud. Roland avtackades med en cementstaty av tidigare elever från kuskutbildningen. Se bifogade bilder från auktionen.

RS Roland styr och ställerRS nästa objekt RS Sekretariatet jobbarRS Roland. Detta var det som blev kvarRS Tom har lastat sin Viktoria.RS Tom nybliven ägare av en solhjulsräfsaRS vad får jag Tom i förgrund

OMNIBUSS PÅ BONDENS MARKNAD I KARLSBORG

Den 17 september var det Bondens marknad i Karlsborg vid Vättern. I år gästades marknaden av Charlie Blomquist, som med sin danska omnibus körde folk. Han får plats med 32 personer och hade fullt upp. Vagnen drogs av tre ardenner i bredd och väckte både uppskattning och förvåning. Dagen efter körde Charlie i Hova med personer från ett företag som hade hyrt honom för en guidad tur i samhället. Omnibussen är byggt i Danmark och tillverkat på 2000-talet. Ett fint inslag för att markera hästen i det moderna samhället. Se bilder från Karlsborg tagna av Ida Olsson.

Charlie i Karlsborg september 2016Charlie Karlsborg sept 2016

Hästkörarseminarium nr 28

Helgen den 30/9 -2/10 var det dags för Sveriges Hästkörares årlig hästkörarseminarium. Platsen var Harsagården i Hälsingland och företaget Tur och Ton stod för värdskapet. Huvudämnet var värdskap och körhästen i besöksnäringen. Ett trettiotal medlemmar deltog i programmet. Helgen präglades av god stämning med mycket humor och glädje, men också mycket kunskapsförmedling och utbyte kring den här typen av verksamhet. På lördagskvällen var det besök på Björnmyra där Tur och Ton har sin verksamhet under barmarksperioden. Deltagarna fick då uppleva hur en kväll vid en bokning  ser ut.  Tack Maria, Roger och Maria Tur och Ton på för en fantastisk afton och helg! Läs mer om seminariet i nästa nummer av Moderna Hästkrafter.

DSC04143

Elisabeth Grenholm från Jamtli  vattnar hästarna på Björnmyra

DSC04144

Maria Carlsson, Tur och ton, berättar engagerat om historien runt finnbosättningen Björnmyra.

DSC04146 (1)

Deltagare vid hästhagen, Björnmyra.

DSC04152

Lena Casselbrant föreläser om sitt häst och musikföretag

DSC04149

Tur och Ton underhåller på Björnmyra under lördagskvällen.

DSC04154

”Tidshäxan” Maria Svärd tackas av ordförande Tom Meurling efter helgen.