Här kommer att visas olika reportage från evenemang. Skicka gärna in något du vill rapportera om med bild o text till hemsida@hastkorare.se.

Körträff Skaraborg 2023-09-23 i Hangelösa

Återigen en fin träff med trevliga människor och duktiga hästar. Temat var brukskörning och Lena Hinders hade gjort en bana med alla möjliga hinder och utmaningar. Se bifogad länk. Snart är det dags igen. Håll ögonen öppna på facebooksidan. Körträff i Skaraborgsdistriktet 23-09-23 Hangelösa

Slåtterdag Skaraborgs distriktet

I början på augusti 2023 var några av Sveriges hästkörare i Granvik strax norr om Karlsborg och slog deras äng, som flera år tidigare.
Nytt för i år var Lasses lite förkortade släpräfsa till russ. Ungstoet Fiona, irish cob var också med och miljötränade med de stora grabbarna nordsvensken Frej och ardennern Ture. Regnet öste ner i stort sett hela dagen och byalaget beslöt att strunta i hässjningen i år. Det blev ändå en mkt trevlig dag som avslutades med bad för en tapper och lycklig medhjälpare.
Jenny De Carvalho

Reportage seminarie i Lilla Edet 13-15 maj 2022. Text Siri Berg

Seminarium2022 reportage Siri

SEMINARIET I ENKÖPING 2021

Texten är skriven av några kuskelever. Se länk.  seminarium 2021

Fler bilder från seminariet i Enköping 2021

Schaff mat Päerd, redskapsförening

Hade besök igår 30 oktober 2018 av Paul Schmit från Luxenburg. Han ville titta på mitt museum med alla vagnar, slädar och redskap i Älgarås. Han hade varit och besökt bl.a BRUNTE och passade på att besöka andra som sysslade med någon form av hästdragna redskap. Han representerar en liten förening som heter Schaff mat Päerd. De sysslar bl.a med att ta fram mindre och lättare redskap för häst, främst enbett. De samarbetar med olika leverantörer b.a i Sverige, tex Tobias Hellman och Österby smedja. Föreningen inte bara tar fram dessa redskap utan testar dem praktiskt efter häst där olika värden som dragkraft etc presenteras. De har en bra hemsida där alla redskap kan ses med testresultat och kontaktinformation. adressen är: http://www.schaffmatpaerd.com

De finns även fina broschyrer som kan beställas från föreningen. I MH nr 18 från 2015 finns en artikel av Per Madestam om denna förening. Även i tidningarna Nordsvenska Hästen nr 3 2015 och nr 3 2016 finns skrivet om föreningen. Där är det Christel Carlsson som är författaren.

Kolla på deras hemsida, klart intressanta uppfinningar som kanske kan nyttjas i vår verksamhet.

Lasse Hellsten

HÄSTKÖRARSEMINARIE I HÖGBO 6-8 april 2018. En succé med drygt 70 deltagare varav 12 från Europa (FECTU) och 5 från kuskutbildningen. Tack Jonas och Maria för ert engagemang och allt nedlagt arbete. Tackar även alla andra som dragit sitt strå till stacken. Ett fullbelagt vandrarhem med mackor och kaffe mötte på fredag eftermiddag. Mycket snack och minnen och en välkomsthälsning av Tom Meurling i källaren.

Lördagen började med en fin frukost och samling i hotellets stora hörsal där Högbo:s VD Arne Anderstedt berätta en otrolig historia om bruket och vad det står idag med alla projekt. Mycket lärorikt och en influens för många. Sedan var det förflyttning till stallet där olika redskap, slädar och vagnar förvisades. Även en vagnstur i området med Jonas som kusk erbjöds. Utomhuskaffe och lunch med kolbullar smakade gott och värmde i snålblåsten. Kl 1430 var det dags för årsmötet med ca 50 deltagare och många viktiga beslut. Protokollet kommer att läggas ut när det är justerat o godkänt. Efter mötet tog veterinär  Anna Scherdin vid och höll en mycket intressant föreläsning om hästens tänder. Gav mycket att tänka på för att hästen ska må bra. Kan tilläggas att Anna även är elev i kuskutbildningen.  Kl 1830 skulle det vara middag, men några av FECTU:s medlemmar passade på att informera om några projekt från Europa med filmer och bilder så middagen blev förskjuten. Det finns mycket att göra för våra djur ska må bra och trivas. Något försenat blev det i alla fall en härligt god middag i Eventlokalen med sång och musik och mycket snack. Även utdelning av året hästkörare för både 2017 och 2018 delades ut. Lars-Åke Johansson för 2017 och Lena Casselbrant för 2018. Många erfarenheter och tips bytte ägare under kvällen.

På söndag morgon kl 0900 visade Lars-Åke olika anspänningar och vad man bör tänka på för att en häst inte ska få skavsår och för att den ska kunna dra max utan att bli för trött. Alltid intressant att höra och reflektera till hur man har det själv. Kokkaffe och enorma chokladbollar förgyllde stämningen och stämman började gå mot sitt slut. En sopplunch med bröd serverades i Gruvstugan och sedan var det många adjö och lastning för en del. Bilägger lite bilder med händelser som ni säkert känner igen. Vid pennan Lasse H

I

RÄDDA RÄDDNINGSGTJÄNSTEN

Tom Meurling har hjälpt räddningstjänsten med att köra ut använda slangar från skogen efter en skogsbrand. Detta kan kanske vara en ide att göra. Behovet finns då dessa slangar är mellan 38-76 mm grova och ca 25 m långa med tunga kopplingar. De kanske ska dras flera km ut från skogen. Det finns även annat materiel som ska både ut och in i skogen. Bärbara pumpar, grenrör, strålrör och spadar etc. Varför inte ta kontakt med er lokala räddningstjänst och erbjud denna tjänst. Ni kanske kan ingå som en resurs i larmorganisationen. Man kan använda en lunningsbåge eller bara ett sling runt slangarna och koppla till en svängel. Byt ut saxen bara. Se bilder hur Tom gjorde. Behovet finns och många brandmän skulle bli glada.

slang tom 6slang tom 4

OMNIBUSS PÅ BONDENS MARKNAD I KARLSBORG

Den 17 september var det Bondens marknad i Karlsborg vid Vättern. I år gästades marknaden av Charlie Blomquist, som med sin danska omnibus körde folk. Han får plats med 32 personer och hade fullt upp. Vagnen drogs av tre ardenner i bredd och väckte både uppskattning och förvåning. Dagen efter körde Charlie i Hova med personer från ett företag som hade hyrt honom för en guidad tur i samhället. Omnibussen är byggt i Danmark och tillverkat på 2000-talet. Ett fint inslag för att markera hästen i det moderna samhället. Se bilder från Karlsborg tagna av Ida Olsson.

Charlie i Karlsborg september 2016Charlie Karlsborg sept 2016

Hästkörarseminarium nr 28

Helgen den 30/9 -2/10 var det dags för Sveriges Hästkörares årlig hästkörarseminarium. Platsen var Harsagården i Hälsingland och företaget Tur och Ton stod för värdskapet. Huvudämnet var värdskap och körhästen i besöksnäringen. Ett trettiotal medlemmar deltog i programmet. Helgen präglades av god stämning med mycket humor och glädje, men också mycket kunskapsförmedling och utbyte kring den här typen av verksamhet. På lördagskvällen var det besök på Björnmyra där Tur och Ton har sin verksamhet under barmarksperioden. Deltagarna fick då uppleva hur en kväll vid en bokning  ser ut.  Tack Maria, Roger och Maria Tur och Ton på för en fantastisk afton och helg! Läs mer om seminariet i nästa nummer av Moderna Hästkrafter.

DSC04143

Elisabeth Grenholm från Jamtli  vattnar hästarna på Björnmyra

DSC04144

Maria Carlsson, Tur och ton, berättar engagerat om historien runt finnbosättningen Björnmyra.

DSC04146 (1)

Deltagare vid hästhagen, Björnmyra.

DSC04152

Lena Casselbrant föreläser om sitt häst och musikföretag

DSC04149

Tur och Ton underhåller på Björnmyra under lördagskvällen.

DSC04154

”Tidshäxan” Maria Svärd tackas av ordförande Tom Meurling efter helgen.

Körträff Skaraborg 14 oktober

Jenny De Carvalho, DI ombud i Skaraborg, hade som vanligt anordnat en fin träff utanför Tibro. Temat var skogskörning och det fanns många fina björkstockar att dra ut till ett avlägg. Jenny kom med sin ardenner Tura, Lasse Hellsten med russet Lojstaphan, Per Madestam med Nordsvensken Frej och en Fjording från gården tror jag. Dessutom var det en ung Tinker som fick social träning genom att bara stå och vara närvarande. Per lastade upp stockarna med sin griplastare  så de låg rätt för avhämtning. Fik och en god stämning som vanligt trots halv storm och några regndroppar. Nästa körträff blir den 25 november, info kommer på Fb och hemsida.