Här kommer att visas olika reportage från evenemang. Skicka gärna in något du vill rapportera om med bild o text till hemsida@hastkorare.se.

LRF SKOGSDAG I BREVIK 1 APRIL

Den 1 april var det skogsdag i Brevik i Karlsborgs kommun. Lrf var arrangör och vår förening var givetvis närvarande. Per Madestam körde griplastare med sin par och Johan sågade ner en stor tall för hand (tyst fällning). Undertecknad delade ut tidningar och foldrar. Samverkade med Vagnhistoriska sällskapet med tidningar och information. En härlig dag med kolbullar, sol och mycket folk.

Adventstur på Djurgården

Vi möttes på Djurgården i Stockholm den andra advent för att köra en tur tillsammans. Fyra körekipage och ett ridande blev det, en härlig mix med olika typer av hästar. Vi körde längs med fina Djurgårdskanalen och ut på Gärdet. En bit fick det även bli längs med ett industriområde innan vi kunde komma in på de anlagda ridvägarna igen. Vi blev ett populärt inslag denna söndagsförmiddag, det var många som förevigade oss längs med vägen.

Mvh Sara Mattsson

unnamed (1)unnamed (2)unnamed

FNH DAGEN UTANFÖR HÖÖR

Vår eminenta kassör Sigvard Gustavsson gjorde en bejublad körning med fyrspann med sina två hingstar som förlöpare, Tak o Tum. Platsen var FNH:s hästdag utanför Höör i Skåne den 6 augusti. Tjusigt och stilrent, en bra PR för hästen, vagnen och kusken.P1020651

I

RÄDDA RÄDDNINGSGTJÄNSTEN

Tom Meurling har hjälpt räddningstjänsten med att köra ut använda slangar från skogen efter en skogsbrand. Detta kan kanske vara en ide att göra. Behovet finns då dessa slangar är mellan 38-76 mm grova och ca 25 m långa med tunga kopplingar. De kanske ska dras flera km ut från skogen. Det finns även annat materiel som ska både ut och in i skogen. Bärbara pumpar, grenrör, strålrör och spadar etc. Varför inte ta kontakt med er lokala räddningstjänst och erbjud denna tjänst. Ni kanske kan ingå som en resurs i larmorganisationen. Man kan använda en lunningsbåge eller bara ett sling runt slangarna och koppla till en svängel. Byt ut saxen bara. Se bilder hur Tom gjorde. Behovet finns och många brandmän skulle bli glada.

slang tom 6slang tom 4

AUKTION PÅ UTNÄSLÖT STRÖMSHOLM DEN 27 AUGUSTI

Vår tidigare ordförande Roland Virenborg skötte sig utmärkt som auktionsutropare på auktionen i Strömsholm, Utnäslöt den 27 augusti. Över 650 utrop och mycket folk. Många medlemmar och andra hästintresserat folk. Det blev en folkfest i många timmar och i strålande solsken. Vår ordförande Tom Meurling blev en Viktoria och en solhjulsräfsa rikare, Per Madestam köpte en harv och draglinor, Lasse Hellsten blev ve en Åstorpsgigg och en släde. Det mesta såldes och spreds över landet och ska nu förhoppningsvis köras med. Priserna på lädervaror var högt men på vagnar var det lågt. En del blev inte sålda pga för låga bud. Roland avtackades med en cementstaty av tidigare elever från kuskutbildningen. Se bifogade bilder från auktionen.

RS Roland styr och ställerRS nästa objekt RS Sekretariatet jobbarRS Roland. Detta var det som blev kvarRS Tom har lastat sin Viktoria.RS Tom nybliven ägare av en solhjulsräfsaRS vad får jag Tom i förgrund

OMNIBUSS PÅ BONDENS MARKNAD I KARLSBORG

Den 17 september var det Bondens marknad i Karlsborg vid Vättern. I år gästades marknaden av Charlie Blomquist, som med sin danska omnibus körde folk. Han får plats med 32 personer och hade fullt upp. Vagnen drogs av tre ardenner i bredd och väckte både uppskattning och förvåning. Dagen efter körde Charlie i Hova med personer från ett företag som hade hyrt honom för en guidad tur i samhället. Omnibussen är byggt i Danmark och tillverkat på 2000-talet. Ett fint inslag för att markera hästen i det moderna samhället. Se bilder från Karlsborg tagna av Ida Olsson.

Charlie i Karlsborg september 2016Charlie Karlsborg sept 2016

Hästkörarseminarium nr 28

Helgen den 30/9 -2/10 var det dags för Sveriges Hästkörares årlig hästkörarseminarium. Platsen var Harsagården i Hälsingland och företaget Tur och Ton stod för värdskapet. Huvudämnet var värdskap och körhästen i besöksnäringen. Ett trettiotal medlemmar deltog i programmet. Helgen präglades av god stämning med mycket humor och glädje, men också mycket kunskapsförmedling och utbyte kring den här typen av verksamhet. På lördagskvällen var det besök på Björnmyra där Tur och Ton har sin verksamhet under barmarksperioden. Deltagarna fick då uppleva hur en kväll vid en bokning  ser ut.  Tack Maria, Roger och Maria Tur och Ton på för en fantastisk afton och helg! Läs mer om seminariet i nästa nummer av Moderna Hästkrafter.

DSC04143

Elisabeth Grenholm från Jamtli  vattnar hästarna på Björnmyra

DSC04144

Maria Carlsson, Tur och ton, berättar engagerat om historien runt finnbosättningen Björnmyra.

DSC04146 (1)

Deltagare vid hästhagen, Björnmyra.

DSC04152

Lena Casselbrant föreläser om sitt häst och musikföretag

DSC04149

Tur och Ton underhåller på Björnmyra under lördagskvällen.

DSC04154

“Tidshäxan” Maria Svärd tackas av ordförande Tom Meurling efter helgen.